Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hasselback- szwedzkie ziemniaki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 duże
sól
masło 6 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
parmezan starty 1 łyżka

Porada

Proste, tanie w wykonaniu a bardzo smaczne i efektowne. Nazwa wywodzi się od szwedzkiej restauracji, w której po raz pierwszy zaserwowano takie ziemniaczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Hasselback- szwedzkie ziemniaki

Ziemniaki obieramy, myjemy, nacinamy drobno na ok 3/4 wysokości. Trzeba uważać, aby nie przeciąć do końca. Jednym ze sposobów jest wbicie wzdłuż ziemniaka długiej wykałaczki, nacinamy, aż do wyczucia wykałaczki. Przekładamy ziemniaki do naczynia do zapiekania. Solimy po wierzchu. Połowę masło topimy i polewamy odrobiną ziemniaki. Pieczemy ok 40 min w 200 st, co jakiś czas polewając masłem. Resztę masła również klarujemy, dodajemy bułkę tartą i parmezan. Mieszamy i posypujemy ziemniaczki. Zapiekamy jeszcze 10-15 min, aż panierka się zezłoci. Podajemy na łączce z rzeżuchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 23.04.2014 16:26
są rewelacyjne
Małgorzata9 22.04.2014 22:20
super pomysł na ziemniaki
Stenka 22.04.2014 18:15
apetycznie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 22.04.2014 13:54
super wyglądają!!
mysza75 22.04.2014 12:11
jakie fajne ziemniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak