Hasselback- szwedzkie ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 duże
  • sól

  • masło

    6 łyżek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • parmezan starty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy, nacinamy drobno na ok 3/4 wysokości. Trzeba uważać, aby nie przeciąć do końca. Jednym ze sposobów jest wbicie wzdłuż ziemniaka długiej wykałaczki, nacinamy, aż do wyczucia wykałaczki. Przekładamy ziemniaki do naczynia do zapiekania. Solimy po wierzchu. Połowę masło topimy i polewamy odrobiną ziemniaki. Pieczemy ok 40 min w 200 st, co jakiś czas polewając masłem. Resztę masła również klarujemy, dodajemy bułkę tartą i parmezan. Mieszamy i posypujemy ziemniaczki. Zapiekamy jeszcze 10-15 min, aż panierka się zezłoci. Podajemy na łączce z rzeżuchy.
Ania84
Proste, tanie w wykonaniu a bardzo smaczne i efektowne. Nazwa wywodzi się od szwedzkiej restauracji, w której po raz pierwszy zaserwowano takie ziemniaczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 23.04.2014 16:26
są rewelacyjne
Małgorzata9 22.04.2014 22:20
super pomysł na ziemniaki
Stenka 22.04.2014 18:15
apetycznie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 22.04.2014 13:54
super wyglądają!!
mysza75 22.04.2014 12:11
jakie fajne ziemniaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat