Hasselback

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • bazylia

  • oregano

  • koperek

  • papryka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w przepisie nie podałam ilości przypraw, dodajemy je wg swoich upodobań.
Ziemniaki dokładnie umyć i suszyć.Ja musiałam swoje obrać, nie były "najładniejsze". Następnie ułożyć na łyżce , jeżeli są większe to na drewnianej łyżce i kroić w plasterki. Łyżka ochroni przed przecięciem ziemniaka do końca. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posmarować nim ziemniaki. jeżeli ktoś lubi większą ilość czosnku, można włożyć plasterki czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Ułożyć ziemniaki w żaroodpornym naczyniu posypać solą i pieprzem oraz przyprawami. Oczywiście przyprawy można dowolnie zmieniać. Ziemniaki polać odrobina masła- ja użyłam masła w płynie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 30 minut lub do miękkości ziemniaków.Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 03.05.2013 22:36
tez mi smakują takie
ajres 03.05.2013 22:22
bardzo apetycznie
IwonaDD 01.05.2013 21:06
super te ziemniaczki
Klausia 02.04.2013 11:00
wspaniale ;)
Joanna23 10.02.2013 20:01
fajny przepis
Ewelina38 08.02.2013 10:36
uwielbiam takie ziemniaczki
caralajna 08.02.2013 08:13
uwielbiam ziemniaki
Łucja 31.01.2013 20:20
przepyszne są te ziemniaczki :)
Ola1984 25.01.2013 07:07
Chodzą za mną te ziemniaki od dłuższego czasu.
aisoglam 24.01.2013 23:59
Bardzo fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat