Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hasselback

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
czosnek 2 ząbki
masło 3 łyżki
sól
pieprz
bazylia
oregano
koperek
papryka mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Hasselback

w przepisie nie podałam ilości przypraw, dodajemy je wg swoich upodobań.
Ziemniaki dokładnie umyć i suszyć.Ja musiałam swoje obrać, nie były "najładniejsze". Następnie ułożyć na łyżce , jeżeli są większe to na drewnianej łyżce i kroić w plasterki. Łyżka ochroni przed przecięciem ziemniaka do końca. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posmarować nim ziemniaki. jeżeli ktoś lubi większą ilość czosnku, można włożyć plasterki czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Ułożyć ziemniaki w żaroodpornym naczyniu posypać solą i pieprzem oraz przyprawami. Oczywiście przyprawy można dowolnie zmieniać. Ziemniaki polać odrobina masła- ja użyłam masła w płynie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 30 minut lub do miękkości ziemniaków.Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 03.05.2013 22:36
tez mi smakują takie
ajres 03.05.2013 22:22
bardzo apetycznie
IwonaDD 01.05.2013 21:06
super te ziemniaczki
Klausia 02.04.2013 11:00
wspaniale ;)
Joanna23 10.02.2013 20:01
fajny przepis
Ewelina38 08.02.2013 10:36
uwielbiam takie ziemniaczki
caralajna 08.02.2013 08:13
uwielbiam ziemniaki
Łucja 31.01.2013 20:20
przepyszne są te ziemniaczki :)
Ola1984 25.01.2013 07:07
Chodzą za mną te ziemniaki od dłuższego czasu.
aisoglam 24.01.2013 23:59
Bardzo fajny przepis :)
Noruas 24.01.2013 23:22
fajne, często piekę ziemniaki, a tak jeszcze nie jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak