Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Harrisa - pikantna pasta

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 7 szt
papryczka chili 3 szt
czosnek 4 ząbki
olej 2 łyżki
kolendra mielona 1 łyżeczka płaska
kumin 1 łyżeczka płaska
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Moja harrisa ma łagodniejszy smak od tradycyjnej arabskiej, w której głównym składnikiem są papryczki chili a papryka czerwona jest jedynie dodatkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Harrisa - pikantna pasta

Papryczki chili zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min. /dzięki temu łatwiej będzie je zblendować/. Papryczki odsączamy, osuszamy, odcinamy szypułki i usuwamy nasiona. Z papryki czerwonej również usuwamy ogonki i nasiona. Czosnek obieramy. Tak przygotowane warzywa kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy papryki i czosnek. Dusimy do czasu aż wszystko się rozgotuje. W międzyczasie dodajemy przyprawy: mieloną kolendrę, kumin, sól i pieprz. Następnie całość blendujemy. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy jeszcze trochę pogotować aby sos zgęstniał - powinien mieć konsystencję pasty /żeby nie spływał z kanapek/. Gotową pastę przekładamy do małych słoików i pasteryzujemy /ok. 10-15 min w zależności od wielkości słoika/.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 08.02.2017 11:42
Dla mnie to najlepszy sos świata. Mogę go jeść ze wszystkim :D.
Róża1 30.01.2017 21:16
fajny przepis !!!!
ben-ka 05.12.2016 08:15
Kiedyś robiłam, jest pyszna !
Katarzyna59 05.12.2016 07:21
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak