Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Harira- marokańska zupa

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
ciecierzyca 1 szklanka
cebula 1 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat pół łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat pół łyżeczki
kolendra mielona 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 1 opakowanie
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
olej do smażenia
sok z limonki do skropienia zupy

Porada

Moja wersja tej zupy jest bezmięsna, ale jeśli nie wyobrażacie sobie zupy bez mięsa, to polecam dodać jagnięcinę lub baraninę.

Przepis i sposób przygotowania na: Harira- marokańska zupa

Ciecierzyce moczymy w wodzie przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebule drobno siekamy i lekko podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchew oraz przyprawy. Wszystko podsmażamy przez 1-2 min, aby przyprawy uwolniły swój aromat, ale nie mogą się przypalić. Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Zupę podajemy skropioną sokiem z limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak