Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hamurger z norweskich krewetek zimnowodnych z pianką curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

surowych norweskich krewetek z 500 g
otarta skórka z cytryny 1 szt
seler 300 g
masło 1 łyż
olej do smażenia 1 ml
estragon 1 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Hamurger z norweskich krewetek zimnowodnych z pianką curry

Ugotować 200 g selera w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zmiksować z masłem na gładką masę. Dodać sól, pieprz i skórkę z cytryny do smaku. Pozostałą część selera pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Przed podaniem wymieszać z oliwą , skórką z cytryny i solą.
Krewetki oczyścić. Pokrajać w duże kawałki i wymieszać z estragonem oraz skórką z cytryny. Za pomocą foremki do ciastek uformować okrągłe burgery. Smażyć na gorącym oleju. Dodać sól i pieprz do smaku. Tuż przed końcem smażenia dodać masło. Przed podaniem nałożyć krem selerowy na wierzch burgerów i udekorować kostkami selera.
Pianka curry – dodać podsmażoną pastę curry i imbir do wywaru pozostałego z gotowania krewetek. Zmiksować na piankę w blenderze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak