Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hamburgery z frytkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej 3/4 l
bułki pełnoziarniste 4 szt
wieprzowina 30 dkg
jajko 1 szt
ogórki konserwowe 2 szt
chleb czerstwy 1 kromka
ser żółty 2 grube plastry
pomidor 1 szt
ogórek zielony 1 szt
kapusta pekińska 1/4 szt
jogurt naturalny 200 ml
czosnek 6 ząbków
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Hamburgery z frytkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i pokroić. Usmażyć frytki.
Krok 1 - Hamburgery z frytkami foto
2
Mięso i chleb zemleć w maszynce. Dodać jajko, pokrojonego w kostkę ogórka, przyprawy i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Hamburgery z frytkami foto
3
2 plasterki sera przekroić na pół. Mięso podzielić na 4 części. Formować kotlety z plasterkiem sera w środku. Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na bardzo małym ogniu.
Krok 3 - Hamburgery z frytkami foto
4
Pekinkę poszatkować. Jogurt wymieszać z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, koperkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połowę sosu wlać do pekinki. Wymieszać.
Krok 4 - Hamburgery z frytkami foto
5
Bułki przekroić na pół, można wydrążyć środek. Na spód nałożyć kapusty z sosem, na to usmażonego burgera, polać go sosem i dołożyć po 2-3 plasterki pomidora i ogórka. Przykryć drugą połową bułki. Zajadać z frytkami.
Krok 5 - Hamburgery z frytkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.03.2014 15:58
tak jadają w Irlandii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak