Hamburgery z frytkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • olej

    3/4 l
  • bułki pełnoziarniste

    4 szt
  • wieprzowina

    30 dkg
  • jajko

    1 szt
  • ogórki konserwowe

    2 szt
  • chleb czerstwy

    1 kromka
  • ser żółty

    2 grube plastry
  • pomidor

    1 szt
  • ogórek zielony

    1 szt
  • kapusta pekińska

    1/4 szt
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • czosnek

    6 ząbków
  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalkie Prymat

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hamburgery z frytkami foto
Ziemniaki obrać i pokroić. Usmażyć frytki.
Krok 2 - Hamburgery z frytkami foto
Mięso i chleb zemleć w maszynce. Dodać jajko, pokrojonego w kostkę ogórka, przyprawy i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Hamburgery z frytkami foto
2 plasterki sera przekroić na pół. Mięso podzielić na 4 części. Formować kotlety z plasterkiem sera w środku. Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na bardzo małym ogniu.
Krok 4 - Hamburgery z frytkami foto
Pekinkę poszatkować. Jogurt wymieszać z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, koperkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połowę sosu wlać do pekinki. Wymieszać.
Krok 5 - Hamburgery z frytkami foto
Bułki przekroić na pół, można wydrążyć środek. Na spód nałożyć kapusty z sosem, na to usmażonego burgera, polać go sosem i dołożyć po 2-3 plasterki pomidora i ogórka. Przykryć drugą połową bułki. Zajadać z frytkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 09.03.2014 15:58
tak jadają w Irlandii

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat