Hamburgery domowe

Hamburgery domowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina mielona

    400 g
  • cebula

    1/2 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • musztarda dijon

    1/2 łyżecz.
  • bułki

    6 szt.
  • ser żółty

    6 plastrów
  • pomidor

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1/2 szt.
  • ogórek kiszony

    1 szt.
  • majonez

    2 łyż.
  • ketchup

    2 łyż.
  • sałata

    3 liście
  • musztarda

    1 łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hamburgery domowe foto
Cebulę obieram i drobno siekam. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję posiekaną cebulkę, musztardę, pieprz i sól. Bardzo dobrze wyrabiam mięso najlepiej za pomocą dłoni. Mięsną masę dzielę na około sześć równych kulek.
Krok 2 - Hamburgery domowe foto
Z sałaty oddzielam liście, każdy dokładnie myję i osuszam. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. Kulki mięsne spłaszczam do wielkości bułek i smażę do zrumienienia na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu posmarowanym tłuszczem. Bułki przekrawam na pół i grilluję każdą do lekkiego zrumienienia. Na ciepłym spodzie bułki kładę plaster ser, następnie usmażone mięso, smaruję musztardą i ketchupem.
Krok 3 - Hamburgery domowe foto
Na kotlet kładę duży plaster pomidora, plasterki ogórka kiszonego i krążki czerwonej cebuli. Górną część bułki smaruję majonezem, przyklejam do majonezu liść sałaty i składam hamburgera. Od razu podaję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 04.04.2014 11:08
Nie ma to jak hamburger:):):)
markiza 05.02.2014 15:16
pycha, dziś na kolację hamburgery:) moi chłopcy będą zachwyceni.
aisza1 28.03.2013 11:40
domowy najlepszy
kasiek 17.10.2012 11:14
domowe najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat