Halibut ze szpinakiem i sosem mascarpone

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu posiłek to delikatny filet z halibuta na smażonym szpinaku baby, podany z kremowym sosem mascarpone, który w smaku przypomina klasyczny beszamel. Danie świetnie smakuje z purée ziemniaczanym, kopytkami lub kaszą jaglaną. Smacznie polecam! :)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • filety z halibuta

    150 gramów
  • Czosnek suszony Prymat

    0,3 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    0,3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,2 łyżeczki
  • masło

    1 plaster
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Szpinak:

  • szpinak baby

    200 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 plaster
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Sos mascarpone:

  • serek mascarpone

    100 gramów
  • śmietanka

    100 gramów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Filet z halibuta oprószamy solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy plaster masła. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 220 stopni C przez około 15 minut (pieczenie góra-dół).

KROK 2. Do rondelka wkładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę i podgrzewamy do połączenia obu składników. Powstały sos doprawiamy do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem.

KROK 3. Na maśle podsmażamy posiekany lub rozgnieciony przez praskę czosnek (tylko do momentu uwolnienia aromatu). Następnie dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu aż zwiędnie i odparuje wodę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.

KROK 4. Upieczoną rybę układamy na szpinaku i podlewamy sosem mascarpone. Przed podaniem skrapiamy ją sokiem z cytryny. Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat