Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut ze szpinakiem i sosem mascarpone

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu posiłek to delikatny filet z halibuta na smażonym szpinaku baby, podany z kremowym sosem mascarpone, który w smaku przypomina klasyczny beszamel. Danie świetnie smakuje z purée ziemniaczanym, kopytkami lub kaszą jaglaną. Smacznie polecam! :)

Składniki:

Ryba:

filety z halibuta 150 gramów
Czosnek suszony Prymat 0,3 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,2 łyżeczki
masło 1 plaster
sok z cytryny 1 łyżka

Szpinak:

szpinak baby 200 gramów
czosnek 1 ząbek
masło 1 plaster
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Sos mascarpone:

serek mascarpone 100 gramów
śmietanka 100 gramów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut ze szpinakiem i sosem mascarpone

KROK 1. Filet z halibuta oprószamy solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układamy plaster masła. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 220 stopni C przez około 15 minut (pieczenie góra-dół).

KROK 2. Do rondelka wkładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę i podgrzewamy do połączenia obu składników. Powstały sos doprawiamy do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem.

KROK 3. Na maśle podsmażamy posiekany lub rozgnieciony przez praskę czosnek (tylko do momentu uwolnienia aromatu). Następnie dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu aż zwiędnie i odparuje wodę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.

KROK 4. Upieczoną rybę układamy na szpinaku i podlewamy sosem mascarpone. Przed podaniem skrapiamy ją sokiem z cytryny. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak