Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut w sosie porowym

4.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filety z halibuta
masło 1 plaster
Czosnek suszony Prymat
Imbir mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz

SOS POROWY

por 1 duża szt.
bulion 1/3 szkanki
śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt.
masło 1 plaster
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut w sosie porowym

Uwielbiam ryby i staram się, aby w mojej diecie pojawiały się jak najczęściej. Dzisiaj zapraszam na pieczonego halibuta, który jest jedną z najmniej kalorycznych ryb, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Jego zaletą jest także wysoka zawartość białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, selen i fosfor. Smak halibuta podkreśla sos porowy na bazie śmietany i żółtek. Smacznie polecam to połączenie :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Por kroimy w półkrążki i szklimy je na maśle, a następnie zalewamy bulionem i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i zagotowujemy. Sos ściągamy z ognia, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.

KROK 2. Oczyszczoną rybę oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem oraz ziołami prowansalskimi i układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na wierzch ryby również układamy kawałek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy od 15 do maksymalnie 20 minut. Gotową rybę układamy na sosie porowym i podajemy np. z puree ziemniaczanym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.05.2017 17:37
smaczna rybka
Urszula Świeca 03.05.2017 17:02
Lubię rybki pod każdą postacią.))
ilka01 03.05.2017 08:13
super przepis :)
Barbara13 03.05.2017 08:01
Świetnie podana rybka
Patrycja33 03.05.2017 00:53
fajny pomysł :)
Edith85 02.05.2017 21:49
Smaczna rybka
w mojej kuchni 02.05.2017 17:53
pyszna ryba
Wiktoria29 02.05.2017 17:51
muszę zrobić taki sos
Grazyna0211 02.05.2017 12:19
moja ulubiona ryba
KORAL 02.05.2017 12:19
Uwielbiam rybę z porami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak