Halibut w sosie porowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety z halibuta

  • masło

    1 plaster
  • Czosnek suszony Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • sól i pieprz

SOS POROWY

  • por

    1 duża szt.
  • bulion

    1/3 szkanki
  • śmietana

    3 łyżki
  • żółtka

    2 szt.
  • masło

    1 plaster
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam ryby i staram się, aby w mojej diecie pojawiały się jak najczęściej. Dzisiaj zapraszam na pieczonego halibuta, który jest jedną z najmniej kalorycznych ryb, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Jego zaletą jest także wysoka zawartość białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, selen i fosfor. Smak halibuta podkreśla sos porowy na bazie śmietany i żółtek. Smacznie polecam to połączenie :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Por kroimy w półkrążki i szklimy je na maśle, a następnie zalewamy bulionem i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i zagotowujemy. Sos ściągamy z ognia, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.

KROK 2. Oczyszczoną rybę oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem oraz ziołami prowansalskimi i układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na wierzch ryby również układamy kawałek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy od 15 do maksymalnie 20 minut. Gotową rybę układamy na sosie porowym i podajemy np. z puree ziemniaczanym.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 04.05.2017 17:37
smaczna rybka
Urszula Świeca 03.05.2017 17:02
Lubię rybki pod każdą postacią.))
ilka01 03.05.2017 08:13
super przepis :)
Barbara13 03.05.2017 08:01
Świetnie podana rybka
Patrycja33 03.05.2017 00:53
fajny pomysł :)
Edith85 02.05.2017 21:49
Smaczna rybka
w mojej kuchni 02.05.2017 17:53
pyszna ryba
Wiktoria29 02.05.2017 17:51
muszę zrobić taki sos
Grazyna0211 02.05.2017 12:19
moja ulubiona ryba
KORAL 02.05.2017 12:19
Uwielbiam rybę z porami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat