Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z halibuta

    4 szt
  • jajko

    4 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypty
  • olej do smażenia

    100 ml
  • surówka

    1 szt
  • ziemniaki

    8 szt
  • masło

    50 g
  • śmietana 36%

    50 ml
  • woda

    2 l
  • sól

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
Halibuta myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
Wyciągamy rybę z lodówki i obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy aby papierka była gruba.
Krok 3 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
Smażymy rybę na rozgrzanym oleju przez 7-8 minut na stronę. Przewracamy i kontrolujemy stan smażenia panierki tak aby się nie przypaliła.
Krok 4 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 5 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
Odcedzamy ziemniaki. Dodajemy masło ze śmietaną i za pomocą trzepaczki mieszany na gładkie puree.
Krok 6 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
Wykładamy usmażoną rybę na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru tłuszczu. Wykładamy obok siebie wszystkie składniki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 10.10.2016 10:00
Pysznie przyrządzona rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat