Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut niebieski- dzwonko- pieczony miodzie i herbacie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

halibut dzwonko kilka
mleko 3,2% 4 łyżki
wino białe wytrawne 4 łyżki
natka zielonej pietruszki do smaku
miód akacjowy 1 łyżka
glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pomidor 1 sztuka
herbata w liściach 1 łyżeczka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku
czosnek ząbki 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut niebieski- dzwonko- pieczony miodzie i herbacie

Na początku lekko odmrażamy halibuta i smarujemy każde dzwonko pieprzem ziołowym i oliwą z oliwek
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Naczynie , w którym będziemy piec rybę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy naszą rybę, solimy i dodajemy czosnku ,niewiele,teraz skrapiamy miodem wymieszanym z mlekiem i winem. Łyżeczkę herbaty cejlońskiej rozcieramy w dłoniach na mniejsze kawałeczki i posypujemy nią rybę.
Kładziemy plastry pomidora, posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach herbaty. Przykrywamy listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii.
Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami.

Smacznego !

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 19.10.2015 22:44
smakowicie na talerzu Twoim
Ada-Gaba 19.10.2015 21:52
pieknie podana pyszna rybka
bertpvd 19.10.2015 20:48
pyszne i piękne :)
ilka01 19.10.2015 20:04
super przepis :)
berys18 19.10.2015 16:58
z chęcią bym się skusiła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak