Przepis i sposób przygotowania na: Halibut niebieski- dzwonko- pieczony miodzie i herbacie
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Naczynie , w którym będziemy piec rybę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy naszą rybę, solimy i dodajemy czosnku ,niewiele,teraz skrapiamy miodem wymieszanym z mlekiem i winem. Łyżeczkę herbaty cejlońskiej rozcieramy w dłoniach na mniejsze kawałeczki i posypujemy nią rybę.
Kładziemy plastry pomidora, posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach herbaty. Przykrywamy listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii.
Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami.
Smacznego !