Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut imbirowo-cytrusowy na parze

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula czerwona 1 sztuka
pomarańcza 1/2 sztuki
por liście zielone 4 sztuki
sok z cytryny 1/3 sztuki
sól do smaku 1 sztuka
pieprz do smaku mielony 1 szczypta
olej 1/3 szklanki
halibut 2 steki

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut imbirowo-cytrusowy na parze

Kroki postępowania

1
Rybę umyć i suszyć .
Krok 1 - Halibut imbirowo-cytrusowy na parze foto
2
Ułożyć w pojemniku na warstwie pokrojonej w pół plasterki cebuli , plastrach pomarańczy , plasterkach cytryny i pokrojonego w cienkie plasterki imbiru ( 4 plasterki) , a następnie przykryć taką samą warstwą .Zalać olejem zmieszanym z sokiem z cytryny.
Zostawić na 30 minut.
Krok 2 - Halibut imbirowo-cytrusowy na parze foto
3
Wyjąć rybę z marynaty . Usunąć cebulę . Na dno górnego garnka do gotowania na parze położyć umyte liście pora . Na nich położyć halibuta. Posolić i posypać pieprzem.
Krok 3 - Halibut imbirowo-cytrusowy na parze foto
4
Przykryć warstwą plastrów pomarańczy i cytryny ( z marynaty - ok. połowy).
Krok 4 - Halibut imbirowo-cytrusowy na parze foto
5
Do dolnego garnka do gotowania na parze nalać wody. Wrzucić imbir i połowę plastrów pomarańczy i cytryny z marynaty.
Zagotować wodę w dolnym garnku. Nastawić szczelnie przykryty drugi i gotować na małym gazie 8-10 minut zależy od grubości steków .

*Podałam do niego surówkę z marchewki z jabłkiem i pomarańczowym dresingiem z oleju z pestek winogron , soku z pomarańczy , soku z cytryny i soli. A oprócz tego trochę mixu sałat skropionego tym samym dresingiem i ziemniaki z wody .
** Trzeba bardzo uważać bo ryba jest bardzo delikatna i szybko sie gotuje . Potem trudno ją wyjąć bo się rozpada ( co mnie się tym razem przydarzyło i widać na zdjęciu ). Smaku to rybie nie ujmuje ale na talerzu ładniej wygląda w całości .
Krok 5 - Halibut imbirowo-cytrusowy na parze foto
6
Wyjąć halibuta i podawać polanego odrobiną rozpuszczonego masła zmieszanego z sokiem z pomarańczy.
Krok 6 - Halibut imbirowo-cytrusowy na parze foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 18.05.2013 15:41
Uwielbiam ryby z pary, ale halibuta jeszcze nie jadłam.
bogusia19 18.05.2013 13:24
halibut na parze jest pyszny
dodi 18.05.2013 13:06
pyszne smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak