Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut aromatyzowany natką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryna 1/4 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki
skórka cytrynowa otarta 1/3 łyżeczki
olej 3 łyżki
masło 1 łyżka
halibut 1 stek

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut aromatyzowany natką

Kroki postępowania

1
Rybę po rozmrożeniu umyć.
Krok 1 - Halibut aromatyzowany natką foto
2
Wyciąć kręgosłup tak by powstały 2 płaty ze skórą.
Krok 2 - Halibut aromatyzowany natką foto
3
Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Krok 3 - Halibut aromatyzowany natką foto
4
Pietruszkę bardzo drobno usiekać.
Krok 4 - Halibut aromatyzowany natką foto
5
Posypać szczyptą soli i pieprzu . Polać łyżką oleju. Dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać na pastę.
Krok 5 - Halibut aromatyzowany natką foto
6
Halibuta lekko ponacinać ( skórę i od środka- uważnie by sie nie rozpadł)
Krok 6 - Halibut aromatyzowany natką foto
7
i w nacięcia wetrzeć pastę pietruszkową. Skropić łyżką oleju.

* Mała uwaga - halibut musi być ,,gruby" bo inaczej nacinania nie wytrzyma i rozpadnie sie na kawałki.
Krok 7 - Halibut aromatyzowany natką foto
8
Patelnię rozgrzać. Na gorącą ( suchą ) położyć skóra do dołu rybę i smażyć chwilę.
Wlać pozostały olej delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę - dołożyć masło smażyć jeszcze 2 minuty.
Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem.
Krok 8 - Halibut aromatyzowany natką foto
9
Nie miałam ochoty na żadne eksperymenty. Szkoda tylko , że miałam halibuta mrożonego-wolała bym świeżego. Z reguły marynuję ryby - dziś pominęłam ten etap. Halibut jest tak smaczną rybą, że w zasadzie sam się smakowo broni.

Podałam z sałatą z prostym dresingiem , pomidorami , ( plastrami ogórka , rzodkiewki) i ziemniakami z wody ( młode , małe ).
Krok 9 - Halibut aromatyzowany natką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 27.06.2013 21:30
Wygląda smacznie, nie jadłam nigdy halibuta
Katarzyna/kate1980 01.06.2013 21:45
uwielbiam halibuta na pewno wypróbuję przepis
Aannkaa82 31.05.2013 21:21
Wygląda pysznie. Zwłaszcza dla kogoś kto lubi ryby (czyli ja), zrobie takiego jak tylko uda mi sie kupić halibuta :)
Babciagramolka 31.05.2013 18:54
Fakt - napisałam łosoś zamiast halibut- nie znosze tego recznego wstawiania składników. Napisze przepis - wszedzie mogę go sobie wstawiać normalnie a tu od nowa każdy składnik w 3 rubryczkach. Obłęd. Sorry- już poprawiam.
Gracer 31.05.2013 18:44
pomyłka w składnikach ale wygląda pyszni
paulina2157 31.05.2013 18:38
bardzo apetycznie przyrządzony
adelajda 31.05.2013 18:15
w przepisie podałaś łososia
Kazimierz1 31.05.2013 17:35
ciekawy przepis
Ania321 31.05.2013 17:29
pyszna rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak