Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gziko-mizeria

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 250 g
śmietanka 12-procentowa 100-200 ml
cebula 1/2 szt
koperek 2 łyzki
sól
Czosnek suszony Prymat
tymianek
oregano
Natka pietruszki suszona Prymat
ogórek 1,5 szt
rzodkiewki 5-6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gziko-mizeria

W zależności jaką konsystencję sera lubimy możemy go zmielić lub też nie. Ja wolę wyczuwalne grudki sera, jeśli wolicie gładką formę trzeba go zmielić (najlepiej dwukrotnie). Ser kruszymy do miseczki i dolewamy połowę śmietanki (później sprawdzimy konsystencje i dolejemy tyle ile będziemy uważać za odpowiednią ilość) oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i w zależności jaką konsystencje chcemy otrzymać dolewamy śmietanki.
Ogórki i rzodkiewki myjemy. Obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw aby uzyskać cieniutkie plasterki. Jeśli wolimy tradycyjne plasterki możemy zetrzeć warzywa na tarce do warzyw.
Ogórki i rzodkiewki lekko solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puszczą soki. Odlewamy je. Warzywa umieszczamy w salaterce i nakładamy na nie wcześniej przygotowany gzik. Serwujemy do ziemniaków gotowanych w mundurkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 03.04.2015 14:14
smaczne jak lubię
jasiek 03.04.2015 13:58
dobre gziki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak