Przepis i sposób przygotowania na: Gyrosowe mini pizze
Kroki postępowania
3 dag drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
jajko
łyżka oleju
szklanka ciepłego mleka
3 szkl mąki
Farsz:
2 łyżki oleju
mała pierś z kurczaka
mała cebulka
2 pieczarki
1-2 łyżki przyprawy gyros
ok 15 dag sera żółtego
oregano
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Ciasto: drożdże, sól i cukier rozetrzeć w większej misce aż staną się płynne. Dodać jajko, olej, mleko i mąkę. Szybko wyrobić ciasto, przykryć. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce aby powiększyło swoją objętość.
Farsz: Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać drobno pokrojoną pierś przyprawioną gyrosem i smażyć, mieszając, ok 10 minut na dużym ogniu. Na koniec dodać pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut.