Gyrosowa szynka Eli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • przyprawa do gyrosa

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • olej

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wymieszać przyprawy do gyrosa i do wieprzowiny,czosnek granulowany,pieprz i natrzeć mięso ze wszystkich stron.Mięso włożyć do pojemnika,przykryć i przechowywać 4 godziny w lodówce.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso wyjąć z lodówki,zeskrobać przyprawy (zostawić do sosu).W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną i jeszcze chwilę smażyć.Podlać mięso wodą,dodać przyprawy z marynowania i dusić do miękkości.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam szynkę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rosik93 13.03.2011 23:51
Musi być pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat