Gyros z sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2
  • przyprawa do gyrosa

    do smaku
  • olej do smażenia

  • żółtko jajek

    1
  • mąka

    2 łyżki
  • woda

    3 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ocet

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka z kurczaka gotujemy, następnie oddzielamy od kości i smażymy na oleju dodając przyprawę do gyrosa, dość sporo by był wyrazisty smak. Sos: na patelnię dodajemy wodę, ocet, 2łyżeczki oleju, cukier, mąkę i roztrzepane żółtko, wszystko dość energetycznie mieszamy, do zagotowania się, na koniec dodajemy szczyptę soli, pieprz i zioła prowansalskie. Kebab wykładamy na talerz, część sosu polewamy po mięsie a cześć obok do namaczania. Można również podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wlicka 15.03.2013 11:37
uwielbiam ją!
fictor123 07.01.2013 07:23
pycha
Bernadeta1 01.11.2012 14:26
uwielbiam potrawy z przyprawa gyros
MagdaeM 07.05.2012 22:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat