Gyros z ryżem

Gyros z ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • przyprawa gyros

    3 łyżeczki
  • majonez

    2 łyzki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz

    do smaku
  • ryż

    2 woreczki
  • surówka

    do smaku
  • ketchup

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gyros z ryżem

Mięso myjemy i kroimy w cienkie paseczki, w misce mieszamy mięso z przyprawą gyros i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie smażymy na 3 łyżkach oliwy, przykrywamy patelnię i dusimy chwilkę.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu (majonez, ketchup, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę)mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Na talerze rozkładamy usmażone mięso, polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi surówkami i ryżem/ pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat