GYROS Z GRILLOWYM MIĘSEM MIELONYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    200 gram
  • cielęcina

    300 gram
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • ogórek sałatkowy

  • oliwa

  • olej

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • przyprawa do gyrosa

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2-3 godziny wcześniej przygotować sos: jogurt wymieszać z czosnkiem, oliwą z oliwek i pokrojonym na plasterki ogórkiem. Odstawić w chłodne miejsce. Mięso zmielić w maszynce, używając sitka o największych oczkach. Dodać przyprawę do gyrosa, szczyptę soli i wymieszać. Uformować 2 kotlety o grubości ok. 2 cm. Posmarować z każdej strony olejem. Piec na bardzo mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku o temp. 250 stopni, po 5 min z każdej strony. Po wyjęciu pokroić w plasterki Podawać z sosem, pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidora i cebuli lub wykorzystać jako nadzienie do pity. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 29.09.2013 00:34
ciekawy pomysł
ewelina/bunia 07.05.2012 18:27
genialny pomysł
sara1 05.05.2012 17:19
bardzo ciekawe danie
Natalia40 07.01.2012 22:55
mniam
pigila 05.11.2011 17:59
super
Tomasz17 04.11.2011 21:13
pychotka
marchewka 01.11.2011 23:47
fajny pomysł
[email protected] 23.10.2011 23:12
pycha
[email protected] 23.10.2011 23:12
pycha
Izabela/bella81 10.10.2011 00:14
pysznosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat