Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gyros

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 duży pojedynczy
kukurydza w puszce 1 puszka
ogórek konserwowy Smak 5 szt
kapusta pekińska 0,25 kg
cebula czerwona 1 szt
majonez 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa gyros 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gyros

Mięso z fileta myjemy, oczyszczamy z chrząstek i kroimy na kwadraty 1cm - 1,3cm. Przekładamy na talerz i posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie opłukujemy liście kapusty pekińskiej, kroimy podobnie jak fileta, przekładamy do miski. Cebulę czerwoną, obieramy i kroimy na drobno, możemy również użyć cebuli białej, dodajemy do miski. Wsypujemy odlaną kukurydzę. Ogórka konserwowego kroimy podobnie jak cebulkę i dodajemy również do sałatki.

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy mięso z kurczaka, smażymy, mieszamy. Przykrywamy, wlewamy 50 ml wody i dusimy pod przykryciem do całkowitego wyparowania. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wrzucamy do miski z warzywami.

Składniki mieszamy z majonezem.
Możemy jeszcze przyprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 09.03.2016 22:36
Uwielbiam tę sałatkę
Megg 09.03.2016 22:06
uwielbiam takie salatki
Bernadeta1 09.03.2016 19:04
bardzo lubię taką sałatkę, pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak