Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gwiazdkowa kopułka z malinami

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słodka kopułka na Boże Narodzenie z delikatną malinową pianką na bazie serków waniliowych. Taki deser nie tylko spodoba się i posmakuje gościom, ale także umili świąteczne dni.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Biszkopt na spód i gwiazdki:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Pianka malinowa:

serek homogenizowany 3 sztuki
galaretki malinowe 1 opakowanie
gorąca woda 0.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
maliny świeże 1 szklanka

Bita śmietana:

bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 125 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda gorąca 2 łyżki

Dodatkowo:

maliny świeże 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gwiazdkowa kopułka z malinami

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Biszkopt spód: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Miskę o pojemności jednego litra wykładamy folią aluminiową. Następnie wykładamy okrągłym biszkoptem.

4. Z prostokątnego biszkoptu wykrawamy spód o średnicy miski. Z pozostałego biszkoptu wykrawamy gwiazdki i kwadraciki.

5. Pianka malinowa: Galaretkę rozpuszczamy wraz z żelatyną w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Serki przekładamy do miski. Dodajemy lekko stężoną galaretkę i ubijamy. Do gotowej masy dodajemy maliny. Lekko mieszamy. Piankę przelewamy do miski. Przykrywamy spodem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

6. Bita śmietana: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, żeby była letnia. Stopniowo dodajemy do bitej śmietany przy tym ubijając.

7. Stężoną kopułkę wyciągamy z miski. Całość smarujemy bitą śmietaną. Kopułkę dekorujemy gwiazdkami, kwadracikami i malinami. Udekorowaną wstawiamy do lodówki do stężenia.

8. Gotowe!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 17.01.2019 12:09
Bardzo ciekawy sposób podania ciasta. Pięknie się prezentuje w takiej formie.
bietka 16.01.2019 11:01
Ładnie się prezentuje :)
Babeczka35 16.01.2019 06:33
Pięknie wygląda. Gratuluję pomysłu :)
Bożena Matuszczyk 15.01.2019 13:07
Wspaniały, smakowity deser.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak