Przepis i sposób przygotowania na: Gwiazdkowa kopułka z malinami
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Biszkopt spód: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Miskę o pojemności jednego litra wykładamy folią aluminiową. Następnie wykładamy okrągłym biszkoptem.
4. Z prostokątnego biszkoptu wykrawamy spód o średnicy miski. Z pozostałego biszkoptu wykrawamy gwiazdki i kwadraciki.
5. Pianka malinowa: Galaretkę rozpuszczamy wraz z żelatyną w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Serki przekładamy do miski. Dodajemy lekko stężoną galaretkę i ubijamy. Do gotowej masy dodajemy maliny. Lekko mieszamy. Piankę przelewamy do miski. Przykrywamy spodem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
6. Bita śmietana: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, żeby była letnia. Stopniowo dodajemy do bitej śmietany przy tym ubijając.
7. Stężoną kopułkę wyciągamy z miski. Całość smarujemy bitą śmietaną. Kopułkę dekorujemy gwiazdkami, kwadracikami i malinami. Udekorowaną wstawiamy do lodówki do stężenia.
8. Gotowe!