Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gumiklyjzy, czyli kluski śląskie idealne

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg (po obraniu)
żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 100 gram
sól

Porada

Podajemy koniecznie ze skwarkami lub przysmażonym w kostkę boczkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Gumiklyjzy, czyli kluski śląskie idealne

To nieco inny przepis niż standardowe proporcje 3 części ziemniaków, 1 część mąki. Kluski wychodzą miękkie, nie ciągną się tak bardzo.

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i miażdżymy. Dodajemy żółtka, obie mąki, solimy do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulki i palcem w każdej kulce robimy małe wgłębienie. Kulki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 29.09.2014 13:02
pyszne domowe danie
Adamorek 29.09.2014 11:26
jak u babci
sasanka 29.09.2014 10:01
nic tylko polać sosikiem :)
w mojej kuchni 29.09.2014 09:42
do gulaszu uwielbiam ..
Wafelek2601 29.09.2014 08:41
Ciekawy przepis, myślę, że takie kluseczki będą pyszne
gosia56 29.09.2014 07:53
moje ulubione kluski;)
sylwia_mc1 29.09.2014 07:45
Wyglądają super :)
zabcia117 29.09.2014 07:34
Pychotka. Bardzo je lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak