Przepis i sposób przygotowania na: Gulyásleves - zupa gulaszowa
Paprykę umyć, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion. Upiec na basze, w piekarniku nagrzanym do 170-180oC, piec około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się lekko przypalić. Paprykę wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w paski.
Obrać cebule i ziemniaki . Cebulę pokroić w cienkie piórka, ziemniaki w kostkę.
W rondlu podgrzać smalec, zdjąć rondel z ognia i pozwolić mu trochę ostygnąć. Dodać 2 łyżeczki papryki łagodnej, wymieszać i znowu postawić na ogniu (papryki nie można wrzucać bezpośrednio na gorący tłuszcz, bo stanie się gorzka). Dodać cebulę, mięso i wymieszać. Smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, następnie dodać bulion i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie (ok.90 minut), następne dodać ziemniaki, pokrojonego pomidora i ostrą paprykę. Gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie, dodać wtedy pieczoną paprykę i zabielić śmietaną (rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy)
Gotować jeszcze 15 minut, aby smaki się przegryzły.
Pod koniec gotowania dodać zacierki Tarhonya, przygotowane wg przepisu na opakowaniu. Jeśli nie mamy zacierek można do zupy dodać więcej ziemniaków.
Serwować na gorąco.
Smacznego :)