Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulyásleves - zupa gulaszowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe bez kości 250 g
bulion wołowy 1 l
papryka czerwona 2 szt.
pomidor 1 szt.
ziemniaki 1-2 szt.
czosnek ząbki 2 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
smalec 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
makron zacierkowy 1/4 szklanki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulyásleves - zupa gulaszowa

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli. Mięso posypać 1 łyżeczką papryki łagodnej, dodać roztarty z solą czosnek, wszystko dokładne wymieszać, włożyć do lodówki.

Paprykę umyć, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion. Upiec na basze, w piekarniku nagrzanym do 170-180oC, piec około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się lekko przypalić. Paprykę wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w paski.

Obrać cebule i ziemniaki . Cebulę pokroić w cienkie piórka, ziemniaki w kostkę.

W rondlu podgrzać smalec, zdjąć rondel z ognia i pozwolić mu trochę ostygnąć. Dodać 2 łyżeczki papryki łagodnej, wymieszać i znowu postawić na ogniu (papryki nie można wrzucać bezpośrednio na gorący tłuszcz, bo stanie się gorzka). Dodać cebulę, mięso i wymieszać. Smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, następnie dodać bulion i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie (ok.90 minut), następne dodać ziemniaki, pokrojonego pomidora i ostrą paprykę. Gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie, dodać wtedy pieczoną paprykę i zabielić śmietaną (rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy)

Gotować jeszcze 15 minut, aby smaki się przegryzły.

Pod koniec gotowania dodać zacierki Tarhonya, przygotowane wg przepisu na opakowaniu. Jeśli nie mamy zacierek można do zupy dodać więcej ziemniaków.

Serwować na gorąco.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 01.05.2016 10:22
bardzo fajna zupka
tobi1989 30.04.2016 13:30
Musi być pyszna :)
Bernadeta1 30.04.2016 13:02
smaczne jedzonko
Anna169Hosz 30.04.2016 06:13
Wygląda fantastycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak