Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny gulasz z żołądków drobiowych z papryką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz z żołądków drobiowych z papryką - danie pełne koloru i wyrazistych smaków. 

Składniki:

żołądki drobiowe 2 kilogramy
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki
sól 1 łyżka
ziele angielskie 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
papryka czerwona 4 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 100 gram
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
rosół drobiowy 1,5 litra
cebula biała 3 sztuki

Porada

Smak mięsa podkreśli pikantny dodatek - papryka lub sos tabasco. Natomiast do marynowania żołądków w pieprzu i soli dodać można trochę pokruszonych nasion kolendry - nadadzą daniu ciekawego charakteru.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny gulasz z żołądków drobiowych z papryką

1. Żołądki należy wypłukać dwa razy w zimnej wodzie, następnie oczyścić z ewentualnych pozostałości błon i pokroić w mniejsze kawałki. Przygotowane mięso sparzyć dwukrotnie wrzątkiem. Sparzone żołądki wymieszać z pieprzem i połową soli, odstawić na noc do lodówki.

2. Żołądki, które stały całą noc w lodówce zalać rosołem (jeśli ktoś nie ma może użyć zwykłej wody) i wstawić do zagotowania. Gotujące się należy często szumować. Po ok 40 minutach gotowania można dodać liście i ziele.

3. Cebulę posiekać drobno w piórka. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również drobno posiekać. Posiekaną cebulę obsmażyć na złoty kolor na oleju, jednak nie można jej przypalić, ponieważ zgorzknieje. Przesmażoną dodać do wywaru razem z surową papryką. Zmniejszyć ogień i dusić całość ok 1,5 godziny. Cebula i papryka muszą się całkowicie rozgotować, aby zagęścić sos.

4. Paprykę w proszku przesmażyć na oleju (chociaż lepsza byłaby odrobina smalcu). Tu również trzeba uważać, ponieważ papryka bardzo szybko może się przypalić i zgorzknieć. Dodać do gulaszu. Całość doprawić solą do smaku, dodać także majeranek. Gotowy gulasz podawać można z kaszą gryczaną bądź plackami ziemniaczanymi bądź ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 18.06.2015 13:29
lata takiego nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak