Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
żołądki drobiowe
500 gramów -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
4 sztuki -
marchewki
2 sztuki -
groszek konserwowy
400 gramów -
kukurydza konserwowa
400 gramów -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sposób przygotowania
Żołądki oczyszczamy, kroimy w paski, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Podczas gotowania usuwamy szumowiny.
Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy. Marchew obieramy i kroimy w kostkę.
Marchew dodajemy do mięsa, gotujemy do jej miękkości. Następnie dodajemy groszek oraz kukurydzę, zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (ilość wody uzależniona jest od tego jak gęsty sos chcemy uzyskać).
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się