Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki drobiowe w śmietanie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Duszone w wywarze żołądki drobiowe, podane z sosem śmietanowymi w towarzystwie ogórków kwaszonych. Pomysł na pyszny obiad.

Składniki:

żołądki drobiowe 600 dag
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2
sól do smaku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 opakowanie
mąka 2 łyżki
śmietana 30% 3 - 4 łyżki
masło klarowane 2 - 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki drobiowe w śmietanie

1. Żołądki drobiowe dokładnie oczyścić, umyć pokroić na kawałki i pogotować około 40 minut w osolonym wrzątku.

2. Na maśle klarownym podsmażyć obraną poszatkowaną cebulę oraz pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Do usmażonej cebuli dodać ugotowane żołądki. Całość dusić do miękkości żołądków na małym ogniu, dodać przyprawę do gulaszu, pieprz i sól do smaku.

4. Gulasz zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną.

5. Podawać z ziemniakami z dodatkiem ogórków konserwowych lub kiszonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 22.01.2019 10:08
Ciekawa jestem Twojej wersji, my uwielbiamy czosnek i dodaję go dużo i prawie do każdej potrawy, nawet czasami do rosołu.;)
danielek 22.01.2019 07:15
Fajne Fajne ale mam inną wersję.Ciekawe jak by z czosnkiem mi podeszło :))
gusia1000 30.09.2017 00:37
Dobry obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak