Gulasz z ziołowymi placuszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    kg
  • papryka czerwona

    szt
  • marchewka

    szt
  • seler naciowy

    3 gałazki
  • cebula

    2
  • czosnek

    3 ząbki
  • bulion wołowy

    litr
  • sos sojowy

    łyzka
  • sos worcester

    2 łyzki
  • pieprz zlelony marunowany

    10 ziaren
  • pieprz

  • mąka do obtoczenia

  • chilli

    łyzeczka
  • pietruszka natka

    łyzeczka
  • czosnek niedźwiedzi 

    łyzeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MIęso pokroic w kostke, obtoczyć w mące. Rozgrzac olej w garnku wrzucic mieso, obsmażyc, dodac drobno posiakaną cebule i czosnek. Przesmazyc kilka minut razem. Zalać rosołem, dodac sos sojowy, sos worcester. Doprawić solą, pieprzem. Gotowac pod przykryciem 15 minut. Dodac pokrojona marchwewkae wpalsterki i selr naciowy. Wrzucic ziarna pieprzu. gotowac dalej 20 minut. Na koneic dodac pokrojoną papryke, chilli, natkę pietruszki, lubczyk i czosnek niedzwiedzi. Gotowac do uzyskania odpowedniego smaku i miękkości mięsa. Doprawic wg smaku pieprzem, solą. Rozgrzać piekarnik do 180st. W miedzyczasie zrobic placuszki.
placuszki:
szklanka mąki. łyzeczka proszku do pieczenia. 60 g posiekanego masła. 3 łyzki mleka, 2/3 szklanki sera startego goudy. łyzeczka natki pitruszki. łyzeczka tymianku, łyzeczka czosnku niedźwiedziego, sól 1/2 łyzeczki, pieprz.
Domiski wsypac mąke, prosze, doać masło wyrobic nakruszonke. Dodac mleko, zioła, sól, pieprz i ser. Przesypac na wysypanej mąką stolnicy zagniesć ciasto. Rozwałkować i wykroic mała szklanką koła. Gulasz przelac do naczynia zaroodopornego, na wierzchu połozyc placuszki i wlozyc do piekarnika, piec 15 minut do czasu ich zrumienienia. Na talerzu posypać ziołami np. tymiankiem lub natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
darus 17.08.2011 11:20
pięknie wygląda
Jolanta40 05.01.2011 14:53
świetny pomysł, a jakie idealne te placuszki :)
berys18 26.11.2010 10:06
ale fajne te placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat