Gulasz z wołowiną podgrzybkami i bakłażanem

Gulasz z wołowiną podgrzybkami i bakłażanem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sycące rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • podgrzybki

    30 dag
  • cukinia żółta

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • wołowina

    25 dag
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka ostra

    1 szczypta
  • bazylia

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    5 gałązek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    6 łyżek
  • bulion warzywny

    500 mililitr
  • bakłażan

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroję w kostkę małą i obtaczam w mące. Przesmażam na patelni głębokiej na oleju około trzy minuty.

Na drugiej patelni przesmażam pokrojona cebulę, dodaję marchewkę obraną i pokrojoną w krążki i razem smażę, na końcu dodaję pokrojoną paprykę czerwoną.

Do wołowiny wlewam bulion, dodaję warzywa z patelni, liście laurowe, ziele angielskie i razem duszę na wolnym ogniu około 30 minut.

Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam na osobnej patelni, wykładam na talerz. Grzyby kroję na kawałki i też przesmażam na patelni. Cukinię kroję w krążki.

Po 30 minutach dodaję plastry cukinii do gotującego się gulaszu i dusze jeszcze pięć minut.

Na końcu dodaję bakłażana, grzyby, doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią i natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

28.01.2019 17:01
Smaczna propozycja.

Bożena Matuszczyk

17.01.2019 14:29
Danie bardzo apetyczne no i sycące.;)

bietka

16.01.2019 11:02
Bardzo smaczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat