Gulasz z wołowiną.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    700 g
  • mąka

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    3
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • oregano

    1 gałązka
  • tymianek

    2 gałązki
  • cebula

    2
  • koncentrat pomidorowy

    70 g
  • pomidory krojone z puszki

    400 g
  • cytryna

    1/2
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • olej rzepakowy

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dużą kostkę i wymieszaj dokładnie z mąką. W garnku rozgrzej połowę oleju i usmaż mięso.
Mięso wyłóż na talerz, do garnka dolej resztę oleju i podsmaż cebulę posiekaną w grubą kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pęczek świeżych ziół owiń nitką wokół-od początku do końca, zawiąż na guzek.
Do garnka dodaj mięso, pęczek ziół oraz pomidory z puszki i 250 ml wody.
Gotuj do miękkości około 2 godzin lub w szybkowarze na 2 poziomie przez 20-30 min.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Skórkę z połowy cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, natkę posiekaj i wymieszaj ze skórką cytrynową.
Gulasz podaj np. z ziemniakami lub kopytkami i posyp natką z cytryną.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 19.01.2014 21:36
wygląda pysznie! Taki gulasz jest idealny na chłodne dni :)
teresa18 19.01.2014 20:34
Apetyczny:-)
as28 19.01.2014 20:26
mniam mniam
Konczi 19.01.2014 20:16
wygląda rewelacyjnie, aż zgłodniałam :)
everay 19.01.2014 20:14
smaczny obiadek:)
pawel123 19.01.2014 20:07
ale smakołyki:-)
ao_12 19.01.2014 20:07
miało być 6 łyżek oleju, poprawiam ale nadal jest 65 :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat