Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z wątróbki z pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1 kg
marchew 0,3 kg
cebula 0,3 kg
pieczarki 0,4 kg
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z wątróbki z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Wątróbkę oczyścić z białych błonek, pokroić w mniejsze kawałeczki. Zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Co godzinę należy wylać wodę i nalać świeżej.
Krok 1 - Gulasz z wątróbki z pieczarkami foto
2
Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę pokroić w 2 mm talarki, cebulę w wiórka. Na oleju podsmażyć warzywa a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć (bez soli!) i przełożyć do warzyw. Wątróbkę odsączyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Każdy kawałeczek wątróbki obtoczyć w mące i smażyć na patelni z każdej strony do zrumienienia. Wątróbki nie solić! Już usmażoną przełożyć do garnka z warzywami
Krok 2 - Gulasz z wątróbki z pieczarkami foto
3
Całość zalać 0,7 l bulionu warzywnego. Dodać sos sojowy i tabasco, posolić, popieprzyć. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Danie można podawać z ryżem lub ziemniakami jednak najlepiej smakuje z kromką chleba.
Krok 3 - Gulasz z wątróbki z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 10.04.2013 21:27
Genialny pomysł, muszę wypróbować i to koniecznie. Bardzo lubie wątróbkę i w takiej formie bardzo mi się podoba ;).
Monika58 03.03.2013 21:59
ja też jadam wątróbkę klasycznie podaną, a ten sposób jej podania bardzo mi się spodobał :)
Beatris 01.03.2013 13:34
Bardzo apetycznie wygląda.
cooleczka 01.03.2013 10:24
muszę kiedyś spróbować, bo ja też zwasze jadłam tylko klasycznie przygotowaną wątróbkę
w mojej kuchni 01.03.2013 00:22
dobrze zrobioną wątróbkę zawsze zjem z chęcią...
muffina 01.03.2013 00:13
to musi być dobre nigdy tak nie jadłam. Na pewno spróbuję. Zawsze jadłam klasycznie wątróbkę z cebulką a tu taki pomysł podkradam :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak