Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z wątróbki dzika w sosie z czerwonego wina

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 40 dag
wino czerwone wytrawne 150 ml
musztarda dijon 1 łyżeczka
sól do smaku
cebula 1
smalec do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z wątróbki dzika w sosie z czerwonego wina

Kroki postępowania

1
Wątróbkę z dzika zalewamy winem. Wina powinna być taka ilość, aby wątróbka była zakryta co najmniej w 2/3. W winie trzymamy kilka godzin w połowie czasu moczenia przewracając ją na drugą stronę. Następnie wątróbkę kroimy w kosteczkę.
Krok 1 - Gulasz z wątróbki dzika w sosie z czerwonego wina foto
2
Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rumienimy.
Krok 2 - Gulasz z wątróbki dzika w sosie z czerwonego wina foto
3
Następnie dodajemy pokrojoną wątróbkę. Smażymy ciągle mieszając.
Krok 3 - Gulasz z wątróbki dzika w sosie z czerwonego wina foto
4
Przesmażoną solimy i zalewamy czerwonym winem, tym w którym wątróbka się moczyła. Dodajemy musztardę Dijon i całość mieszamy.
Krok 4 - Gulasz z wątróbki dzika w sosie z czerwonego wina foto
5
Chwilę dusimy odparowując sos. Jeśli lubi ktoś mniej winny, powinien podlać około 100ml bulionu, aby rozrzedzić sos i w razie potrzeby zagęścić łyżeczką mąki. Można podawać z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną. Smacznego.
Krok 5 - Gulasz z wątróbki dzika w sosie z czerwonego wina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 15.12.2013 15:22
a u mnie dzisiaj gulasz z baraniny
norweska20 15.12.2013 15:09
smaczny pewnie jest taki gulasz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak