Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z serduszek drobiowych z warzywami
Najlepiej jakbyś moczył w misce wszystkie serduszka, kilka godzin powinno wystarczyć. Po namoczeniu włóż je wszystkie do durszlaka i jeszcze raz przelej wszystkie wodą. Po tym 'zabiegu' włóż wszystkie do wysokiego garnka i zalej wodą (używałem szybkowaru), gotuj aż zrobią się miękkie i możliwe do skonsumowania. Odlej wodę z garnka i przełóż serduszka do miski, dodaj do nich wszystkie wymienione przyprawy z naciskiem na zioła prowansalskie. Odłóż na kilkanaście minut.
Sposób przygotowania zalewy z warzyw:
Na początku przygotuj sobie ostry długi nóż i skrój na desce Nasza kapustę pekińską dość drobno (ja wręcz posiekałem), cebulę skrój w talarki (czy jak ktoś woli w półksiężyce), skrój w dość nieregularną kostkę Naszą paprykę konserwową. Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem pomidory (oczywiście w jakiejś misce). Odstaw miskę z pomidorami na 2-3 minuty, po tym czasie przekrój pomidory na 4 części i obierz ze skórki (polecam również wykroić środek pomidora).
Przygotuj patelnię na którą wlej odrobinę oleju rzepakowego, w momencie gdy olej jest dostatecznie gorący włóż na patelnię naszą skrojoną cebulkę. Gdy cebula będzie już lekko zarumieniona dodaj pomidory i staraj się je "rozwalać" drewnianą łopatką. Gdy będą wystarczająco rozłupane, a na patelni będzie dużo soku, to dolej wody (w zależności od tego jak soczyste masz pomidory - ja dolałem około 200ml), dodaj przyprawy które wymieniłem z naciskiem na pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Zostaw na chwilę naszą patelnię z wywarem (nie powinien być gęsty). Po chwili dodaj paprykę konserwową i wszystko wymieszaj. Po kilku minutach od dodania papryki dodaj naszą skrojoną kapustę (u mnie wyszła praktycznie cała patelnia), wymieszaj wszystko tak żeby się ładnie połączyło, zmniejsz ogień i czekaj aż kapusta będzie miękka (Możesz przykryć patelnię od momentu dodania kapusty)
Przygotuj drugą patelnię na którą wlej odrobinę oleju rzepakowego. Jeśli olej jest wystarczająco podgrzany dodaj na patelnię nasze wcześniej przyprawione serduszka z miski. Podsmażaj/duś
serduszka przez 5-7minut (są już miękkie, więc to tylko w sumie czynność formalna). Po tych kilku minutach dodaj przyrządzony wywar warzywny i duś go pod przykryciem kolejne 5-7 minut. Zmieszają się praktycznie dwa różne smaki, dlatego próbuj i dodawaj odpowiednich przypraw (dodałem więcej przyprawy uniwersalnej i ziół prowansalskich).