Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

serca drobiowe 600 g
mleko 1 szklanka
cebula biała 2 szt
pieczarki 200 g
ząbki czosnku 2-3 szt
boczek wędzony 50 g
bulion drobiowy 500 ml
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 szt
marchew 1 szt
lubczyk świeży 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Oczyszczamy serca, obcinamy końcówki i rozcinamy je wzdłuż na pół. Przekładamy na sito i płuczemy. Odsączamy i zalewamy szklanką mleka. Na godzinę wstawiamy serca do lodówki.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Jak się lekko zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie słupki lub plasterki marchew. Smażymy ok. 10 minut po czym dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Podsmażone warzywa przekładamy do miski.
Krok 1 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami foto
2
Serca płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Jak tłuszcz się zacznie wytapiać dodajemy serduszka i smażymy ok. 10-15 minut aż się ładnie zarumienią.
Krok 2 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami foto
3
Serca przekładamy do garnka, zalewamy połową bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone warzywa i zalewamy resztą wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy nasz gulasz ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Redukujemy nadmiar płynu żeby nasz sos zgęstniał, po czym dodajemy łyżkę masła i posiekany lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut.

Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami podajemy z kaszą.
Krok 3 - Gulasz z serc z lubczykiem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 15.05.2015 20:16
Dobre danie.
Kasnaj 15.05.2015 15:01
smaczne danie
Krzysztof15 15.05.2015 08:27
bardzo lubie
norweska20 15.05.2015 00:10
serc jeszcze nie jadłam- bo sam ich widok mnie odstrasza , ale jakby mi ktoś je tak podał czemu nie :) na pewno bym spróbowała
Iwusia 14.05.2015 23:15
smaczny gulasz
w mojej kuchni 14.05.2015 21:25
Pyszne jedzonko do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak