Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serce indycze

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    2 szt
  • majeranek

    szczypta
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżka
  • ryż

  • ryż

    1 szkl
  • woda

    2 szkl
  • pomidory suszone

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyzka
  • na buraczki

  • buraczki cwikłowe

    5-6 szt
  • wino

    0,5 szkl
  • cukier

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Serca oczyścić, wymoczyć i zalać czystą wodą tak by pływały. Dodać pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w całości, doprawić solą i majerankiem i jarzynką, ugotować do miękkości.
Buraczki umyć, zalać wodą i ugotować.
Ryż ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i suszonych pomidorów. Pozostawić pod przykryciem.
Serca wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, marchewkę również i pokroić na plasterki. Wrzucić ponownie do bulionu. Dodać posiekany czosnek i gotować odparowując nadmiar płynu. Pod koniec podprawić mąką rozrobioną w malej ilości wody.
Ugotowane buraczki obrać i przekroić dekoracyjnie lub na zwykłe plastry. Na patelni zagotować wino z cukrem aż wytworzy się syrop. Dodać buraczki i obracać je gotując ok 5-7 min.
Na talerzu nakładać porcje gulaszu z serc, na nie kulki ryżu i obok buraczki polane dodatkowo glazurą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 01.07.2012 00:11
ciekawe danie;)
Małgorzata106 24.04.2012 20:04
pycha
Karmel 16.03.2012 21:08
super
joanna77 14.03.2012 19:57
jak pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat