Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Gulasz z serc drobiowych

5.0
(68)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na gulasz z serc drobiowych, z dodatkiem pieczarek, marchewki, cebuli oraz lubczyku. Ma wyjątkowy smak, świetnie pasuje do kaszy i jest ekonomicznym obiadem mięsnym.

Składniki:

serca drobiowe
700 gramów
pieczarki
300 gramów
marchew
1 sztuka
lubczyk świeży
1 łodyga
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 sztuk
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
olej do smażenia
bulion drobiowy
0,5 litra
mąka
1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
do smaku
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
kasza jaglana
200 gramów

Porada

Gulasz podajemy z dodatkiem makaronu, ziemniaków czy kaszy. Ja lubię go z kaszą jaglaną, więc taka wersje gorąco polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to obiad, który nie nadszarpnie naszego budżetu domowego. Jest smaczny i aromatyczny, dzięki składnikom - lubczykowi, grzybom i przyprawom. Przed smażeniem serca należy oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. 

Kroki postępowania

1
Serca drobiowe dokładnie myjemy po czym odsączamy. Gotowe oczyszczamy i przecinamy wzdłuż na połowę. Jeszcze raz przepłukujemy i odsączamy.
Krok 1 - Gulasz z serc drobiowych foto
2
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy delikatnie na oleju. Do zrumienionej dodajemy przygotowane serca. Obsmażmy je by z wierzchu nie były surowe. Następnie serca podlewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
Krok 2 - Gulasz z serc drobiowych foto
3
Miedzy czasie marchew obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 3 - Gulasz z serc drobiowych foto
4
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na oddzielnej patelni do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Gulasz z serc drobiowych foto
5

Gdy serca są miękkie dodajemy do nich grzyby oraz marchew. Ewentualnie dodajemy wody. Gdy marchew jest miękka gulasz doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony lubczyk oraz majeranek. Całość zagęszczamy mieszaniną wody i mąki. Po zagotowaniu danie jest już gotowe.

Gulasz z ser drobiowych podajemy z kaszą jaglaną lub dowolna kaszą, jaką lubimy.

Krok 5 - Gulasz z serc drobiowych foto

Drób to nie tylko pierś z kurczaka i udka, to także podroby, które odpowiednio przyrządzone są smaczne i świetne na obiad. Chodzi o wątróbkę, sera drobiowe czy żołądki drobiowe. Zobacz sprawdzone i niedrogie przepisy na dania z podrobów drobiowych:

Gulasz z żołądków drobiowych

Wątróbka drobiowa z cebulką

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 18.12.2015 12:27
wygląda bardzo smacznie
marzut 18.12.2015 11:37
super przepis
Łukasz15 17.12.2015 23:48
Pyszne danie
gusia1000 17.12.2015 23:20
Dobry gulasz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak