Gulasz z sarniny z czerwonym winem i jałowcem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z sarny

    50 dag
  • cebula

    2 średnie
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • jałowiec

    15 zgniecionych ziaren
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • sól

  • pieprz

  • koncentrat pomidorowy

    3 czubate łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyść z błon i pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, odstaw na chwilę w chłodne miejsce.
Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na połowie masła, następnie przełóż do rondelka, w którym będziesz robić gulasz.
Na pozostałym maśle podsmaż sarninę, kiedy lekko się zrumieni, przełóż ją do garnka z cebulą. Dodaj przyprawy: jałowiec (koniecznie rozgnieciony!), ziele angielskie, liście laurowe i rozmaryn. Wlej wino i uzupełnij wodą tak, aby mięso znajdowało się około centymetra poniżej poziomu płynu. Duś na małym ogniu do miękkości. Kiedy mięso będzie już gotowe, zapraw całość koncentratem pomidorowym i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj na przykład z kluskami na parze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 26.09.2013 15:15
oo takiej wersji to bym chętnie spróbowała :)
Babciagramolka 08.06.2013 19:52
Ba ! Tylko jeszcze trafić sarninę. Stosujesz moje ukochane przyprawy .Brawo.
jozefinach 08.06.2013 14:50
Uwielbiam dziczyznę, gulasz prezentuje się bardzo smakowicie.
beniaminek 07.06.2013 23:09
fajne danie
Cranberry 07.06.2013 22:35
dobrze wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat