Gulasz z pręgi wołowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pręga wołowa

    0.7 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • czosnek

    1 ząbek
  • olej do smażenia

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    2 łyżki
  • liść laurowy

    2
  • ziele angielskie

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z pręgi wołowej foto
mięso umyć,wysuszyć i pokroić w nieduże kawałki
doprawić solą i pieprzem
Krok 2 - Gulasz z pręgi wołowej foto
na niewielkiej ilości oleju podsmażać mięso partiami(nie wrzucamy całego na raz bo zacznie się gotować a nie smażyć)
Krok 3 - Gulasz z pręgi wołowej foto
cebulę oraz czosnek drobno siekamy( ja wole rozdrobnioną w blenderze)
Krok 4 - Gulasz z pręgi wołowej foto
do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy
Krok 5 - Gulasz z pręgi wołowej foto
całość zalewamy 2 szklankami gorącej wody,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa(kontrolując ilość wody)
około 60 minut
Krok 6 - Gulasz z pręgi wołowej foto
mąkę dokładnie mieszamy z zimną wodą aby ni było grudek
Krok 7 - Gulasz z pręgi wołowej foto
do gulaszu dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz wlewamy(cały czas mieszając ) mąkę z wodą
chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku
Aleksandra/Olcia
gulasz pasuje do ziemniaczków,kaszy,ryżu czy klusek ja podałam z plackami ziemniaczanymi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jan_mag 17.05.2017 15:15
Bardzo dobry!
Michał2 28.03.2015 17:42
mniam mniami
IKrakowianka 28.03.2015 16:33
smaczny obiadek
bertpvd 28.03.2015 11:50
pyszne, klasyczne danie :)
misia53 28.03.2015 11:27
bardzo lubię pręgę jest taka kleista i bardzo smaczna , więc gulasz z niej jest rewelacyjny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat