Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z polędwiczki wieprzowej z młodymi warzywami i winem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 80 dag
włoszczyzna 2 pęczki (młoda)
pomidory malinowe 6 sztuk
cebula 4 sztuki (młoda)
czosnek ząbki 2 ząbki
woda 1 szklanka
wino czerwone wytrawne 3/4 szklanki
oliwa do smażenia
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Porada

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej świetnie komponuje się ze słodkawymi, sezonowymi młodymi warzywami i czerwonym winem tworząc wspaniałe danie, które pasuje do młodych ziemniaków, kaszy, ryżu, czy makaronu.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z polędwiczki wieprzowej z młodymi warzywami i winem

Kroki postępowania

1
1. Mięso myjemy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w paski, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odkładamy na 10 minut do lodówki. Następnie obsmażamy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając na rozgrzanej oliwie.
Krok 1 - Gulasz z polędwiczki wieprzowej z młodymi warzywami i winem foto
2
2. Do polędwiczki dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, obrany, pokrojony na plasterki młody seler, pokrojoną w plastry młodą marchew, pietruszkę i por (warzywa dodajemy bez natek). Smażymy przez kolejne 5 minut.
Krok 2 - Gulasz z polędwiczki wieprzowej z młodymi warzywami i winem foto
3
3. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, czosnek, wlewamy wodę i wino, dokładnie mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania.Skrobię mieszamy z odrobiną wody i powoli, ciągle mieszając jego zawartość wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Chwilę przed końcem gotowania siekamy natkę pietruszki z włoszczyzny i wrzucamy do potrawki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. Smacznego!
Krok 3 - Gulasz z polędwiczki wieprzowej z młodymi warzywami i winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 02.06.2017 00:21
pyszny obiad
IKrakowianka 01.06.2017 21:41
super gulasz
Aleksandra/Olcia 01.06.2017 19:35
smaczny obiadek
SzczyptaChili 01.06.2017 14:04
Mniam... ale on musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak