Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z podrobów i pieczarek

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Jeszcze kilka lat temu, jakby ktoś powiedział, że będę jadł żołądki drobiowe, wyśmiałbym. Teraz ubóstwiam. A te z kaczki są nieziemskie.

Składniki:

Składniki:

żołądki drobiowe 500 gramów
pieczareki całe 200 gramów
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 2 sztuki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy kacze żołądki i mini pieczarki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z podrobów i pieczarek

Pieczarki oczyszczamy.
Cebulę siekamy.
Mięso oczyszczamy, osuszamy na papierowym ręczniku.

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy, cebulę i pieczarki. Oprószamy solą i dusimy na wolnym ogniu.
Po jakimś kwadransie wrzucamy mięso. Przez kolejny kwadrans dusimy pod przykryciem, od czasu, do czasu mieszamy.

Dolewamy gorący bulion, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy na średnim ogniu przez 45 min.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, szybko podsmażamy, dolewamy chochlę wywaru z gotowania. Dokładnie łączymy, dodajemy do całości, rozprowadzamy i zagotowujemy.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak