Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki na czeski sposób

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka bez kości 50 dkg
cebula 1 mała
czosnek 2 ząbki
mąka pszenna
śmietana 18 proc
grzyby świeże garść
sól
sól i pieprz
Kminek mielony Prymat

Porada

ZNOJEMSKÁ PLEC to oryginalna nazwa tej potrawy. Najczęściej Czesi knedliczka jedzą z wołowym a ta odmiana też jest jadalna, smacznego...

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki na czeski sposób

Mięso kroimy w duże kostki, cebulę i czosnek także. Wpierw podsmażamy cebulę , czosnek, dodajemy mięso, które wcześniej obtaczamy w mące. Całość po ok 20 min. podlewamy rosołem i dusimy do miękkości. Przyprawiamy mielonym kminkiem, solą, pieprzem, śmietaną i podajemy z knedlikiem, kiszonym ogórkiem. Typowe czeskie danie... :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 06.02.2017 20:52
Zapomniałam już o istnieniu knedlików. Jadłabym :).
KORAL 22.01.2017 19:43
Czeskie knedle z gulaszem uwielbiam :)
w mojej kuchni 22.01.2017 16:24
dobre jedzonko
edytazaw89@wp 22.01.2017 14:46
Wygląda pięknie
Marta1986 22.01.2017 13:48
pyszne mniam
tobi1989 22.01.2017 13:22
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak