Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa
cebula
kasza jęczmienna

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki.

Składniki:
* 0,7 kg łopatki wieprzowej chudej
* 2 duże cebule
* 4 ząbki czosnku
* 1 opakowanie Vegety do gulaszu
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 10 ziarenek pieprzu czarnego
* 2 listki laurowe
* 50 ml czerwonego wytrawnego wina
* 3 łyżki oleju

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ze wszystkich stron. W międzyczasie pokroić w ćwierć plastry cebule. Czosnek posiekać. Pod koniec smażenia mięsa dodać cebule z czosnkiem. Chwilę podsmażyć.
Wsypać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodać listki laurowe. Podlać wodą (nie za dużo-uzupełniać w trakcie duszenia), wsypać Vegetę do gulaszu, podlać winem,wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 50-60 minut.
Ja nie zagęszczałam, gdyż rozgotowana cebula nadała odpowiednią gęstość a wody nie dawałam dużo.
Przyprawa do gulaszu jest odpowiednio słona stąd nie dawałam w ogóle soli.
Podałam z kaszą jęczmienną z warzywami w torebkach i ogóreczkiem kiszonym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 11.08.2011 09:16
świetnie się prezentuje
ZEWA 07.06.2011 14:10
oj jak ja to lubię
eli_555 24.05.2011 22:46
lubię taki gulasz
Grażyna13 10.04.2011 00:19
Pycha !
Gosia40 14.02.2011 10:33
Apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak