Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z kopytkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kopytka

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
mąka pszenna 0,5 kilograma
sól 0,5 łyżeczki
jajko 1 sztuka

Gulasz

mięso wieprzowe 1 kilogram
bulion 1 litr
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
cebula 1 sztuka
sól do smaku 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 do smaku
śmietana 18 proc 2 łyżki
tłuszcz do smażenia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kopytkami

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przekręcamy maszynką do mielenia. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę oraz sól a następnie ugniatamy. Z ciasta formujemy długi kluski które tniemy na kopytka. Kopytka gotujemy kilka minut. Mięso wieprzowe tniemy na małe kawałki/kostka/ solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane mięso obsmażamy na patelni a następnie wrzucamy do gotującego się bulionu, do którego wrzucamy też ziele angielskie oraz liść laurowy i pokrojoną w kostkę cebulę.Mięso gotujemy aż zmięknie. Sos możemy na końcu zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z woda lub zasmażką. Gulasz przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy odrobinę śmietany. Podajemy z kopytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 29.03.2014 18:54
aż mi się jeść zachciało :D
Agata3 29.03.2014 17:00
takie obiadki to ja lubię i to bardzo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak