Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
olej 4 łyżki
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
papryka mielona 2 łyżeczki
sól 1 szczypta do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
czarny pieprz 8 ziaren
natka pietruszki 3 łyżki
makaron papardelle 10 dag
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
woda 3 szklanki
grzyby suszone 6 sztuk kapeluszy
wódka 2 łyżeczki
karkówka 30 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle

Kroki postępowania

1
Umytą karkówkę pokroić w plastry , a potem w równomierną , małą kostkę.
Posypać w pojemniku przyprawami ( papryka, pieprz , szczypta soli). Skropić 2 łyżkami oleju i alkoholem. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 1 - Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle foto
2
Namoczyć grzyby.
Krok 2 - Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle foto
3
Rozgrzać resztę oleju w garnku o grubym dnie lub na patelni. Wrzucić mięso i obsmażać.
Pokroić cebulę w pół krążki i dosypać do mięsa. Chwilę smażyć .
Zalać w garnku wodą ( w tym woda z moczenia grzybów) i dołożyć grzyby ( małe kawałki).
Krok 3 - Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle foto
4
Dusić na bardzo małym gazie 1,5 godziny ( płyn ma się w tym czasie zredukować do 1,5 szklanki)
Doprawić do smaku maggi.
Krok 4 - Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle foto
5
Ugotować al'dente 2 ,,gniazda" makaronu Papardelle . Odcedzić.
Układać porcję makaronu na porcji gulaszu i posypać usiekaną natką pietruszki.

* Jeśli gulasz byłby za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie ( potem zagotować gulasz ).

** Dodaję odrobinę alkoholu bo podpatrzyłam w przepisach kuchni chińskiej , że wieprzowina w takiej marynacie kruszeje.
Krok 5 - Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle foto
6
Uwielbiam gulasze , a w zasadzie to sos od nich - mięsa nie musi być :).
Często robię takie minimalne porcje i podaję z kaszami, kluskami , plackami ziemniaczanymi lub tak jak tu z makaronem.
Krok 6 - Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 29.11.2013 17:41
Pyszności i to z makaronem.
Marta1986 28.11.2013 13:31
ciekawy przepis
Milka100 28.11.2013 12:39
pyszny obiadek
bietka 28.11.2013 12:36
bardzo smaczny obiadek :)
bogusia19 28.11.2013 12:03
bardzo dobre
dodi 28.11.2013 11:47
pyszny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak