Gulasz z jelenia z purée z selera

Gulasz z jelenia z purée z selera

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber z jelenia

    800 g
  • piwo ciemne

    650 ml
  • ocet balsamiczny

    100 ml
  • chleb razowy

    3 kromki
  • masło

    100 g
  • seler

    1 szt
  • tymianek

    1 pęczek
  • konfitura wiśniowa

    100 g
  • cynamon

    2 laski
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
  • olej rzepakowy

    100 g
  • ziemniaki

    2 szt
  • woda

    2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
Mięso kroimy na duże kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, parę gałązek tymianku i polewamy całość olejem.
Krok 2 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
Przekładamy do miski. Zalewamy octem balsamicznym oraz piwem. Odstawiamy na minimum 3 dni do lodówki.
Krok 3 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
Mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę odstawiamy do innej miski. Mięso z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor.
Krok 4 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
Przekładamy jelenia do innego garnka. Na patelnię, na której się smażyło, wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plastry. Wlewamy marynatę. Dodajemy laski cynamonu, konfiturę wiśniową oraz świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso uzyskanym sosem. Dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
Krok 5 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
Kiedy gulasz będzie już gotowy, dodajemy kromki chleba pokrojone w drobną kosteczkę. Mieszamy aż sos się zrobi gęsty.
Krok 6 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
Selera obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki gotujemy do miękkości na parze.

Krok 7 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
Ziemniaka w mundurku z dodatkiem soli pieczemy w piekarniku do momentu kiedy zrobi się miękki w środku. Obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki i dorzucamy kawałki selera, masło pokrojone na kawałki i podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, miksujemy całość na gładkie puree.. Doprawiamy solą.
Krok 8 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
Wykładamy puree na nie mięso i dekorujemy opcjonalnie świeżym tymiankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat