Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z jelenia z purée z selera

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

comber z jelenia 800 g
piwo ciemne 650 ml
ocet balsamiczny 100 ml
chleb razowy 3 kromki
masło 100 g
seler 1 szt
tymianek 1 pęczek
konfitura wiśniowa 100 g
cynamon 2 laski
czosnek ząbki 3 szt
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy 100 g
ziemniaki 2 szt
woda 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z jelenia z purée z selera

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy na duże kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, parę gałązek tymianku i polewamy całość olejem.
Krok 1 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
2
Przekładamy do miski. Zalewamy octem balsamicznym oraz piwem. Odstawiamy na minimum 3 dni do lodówki.
Krok 2 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
3
Mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę odstawiamy do innej miski. Mięso z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor.
Krok 3 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
4
Przekładamy jelenia do innego garnka. Na patelnię, na której się smażyło, wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w plastry. Wlewamy marynatę. Dodajemy laski cynamonu, konfiturę wiśniową oraz świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso uzyskanym sosem. Dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
Krok 4 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
5
Kiedy gulasz będzie już gotowy, dodajemy kromki chleba pokrojone w drobną kosteczkę. Mieszamy aż sos się zrobi gęsty.
Krok 5 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
6
Selera obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki gotujemy do miękkości na parze.

Krok 6 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
7
Ziemniaka w mundurku z dodatkiem soli pieczemy w piekarniku do momentu kiedy zrobi się miękki w środku. Obieramy ze skórki. Kroimy w kawałki i dorzucamy kawałki selera, masło pokrojone na kawałki i podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, miksujemy całość na gładkie puree.. Doprawiamy solą.
Krok 7 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto
8
Wykładamy puree na nie mięso i dekorujemy opcjonalnie świeżym tymiankiem.
Krok 8 - Gulasz z jelenia z purée z selera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak