Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z jagnięciny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Połączenie jagnięciny z duszonymi warzywami, czegóż chcieć więcej.

Składniki:

Składniki:

jagnięcina 600 gramów
ząbki czosnku 2 sztuki
szalotka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler korzeniowy 0.25 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
gałązki rozmarynu 1 sztuka
bulion warzywny Kucharek 500 mililitrów
wino czerwone wytrawne 100 mililitr
pomidory pelati 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z jagnięciny

Mięso pokroiłem w kostkę o boku 1 cm, czosnek i szalotkę w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażyłem czosnek, szalotkę i cebulę, a następnie wrzuciłem mięso. Gdy jagnięcina była już złocista, dodałem resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlałem bulion i gotowałem na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstniała. Później dodałem wino oraz pomidory. Gotowałem pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podałem go z tłuczonymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak