Gulasz z jagnięciny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Połączenie jagnięciny z duszonymi warzywami, czegóż chcieć więcej.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jagnięcina

    600 gramów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • szalotka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    0.25 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
  • gałązki rozmarynu

    1 sztuka
  • bulion warzywny Kucharek

    500 mililitrów
  • wino czerwone wytrawne

    100 mililitr
  • pomidory pelati

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroiłem w kostkę o boku 1 cm, czosnek i szalotkę w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażyłem czosnek, szalotkę i cebulę, a następnie wrzuciłem mięso. Gdy jagnięcina była już złocista, dodałem resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlałem bulion i gotowałem na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstniała. Później dodałem wino oraz pomidory. Gotowałem pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podałem go z tłuczonymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat