Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

3.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Delikatne kawałki piersi indyka skąpane w aromatycznym sosie śmietanowym w towarzystwie pieczarek i suszonych pomidorów. Gulasz możemy serwować z dowolnymi dodatkami - kaszami, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Składniki:

Składniki:

pierś z indyka 400 gramów
cebula biała 1 sztuka
pieczarki 5 sztuk
pomidory suszone 10 sztuk
czosnek 1 ząbek
bulion drobiowy 1,5 szklanki
śmietana 0,5 szklanki
świeża natka pietruszki 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 0,5 łyżeczki

Porada

Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

KROK 1. Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie oprószamy je delikatnie mąką. Kawałki indyka smażymy na maśle klarowanym i przekładamy je do garnka.

KROK 2. Na patelni rozpuszczamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy odparujemy wodę z pieczarek, przekładamy zawartość patelni do garnka z indykiem, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.

KROK 3. Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Następnie kroimy je w paski i dodajemy do garnka pod koniec duszenia. Śmietanę mieszamy z łyżeczką mąki pszennej i ziemniaczanej, hartujemy odrobiną bulionu, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak