Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne kawałki piersi indyka skąpane w aromatycznym sosie śmietanowym w towarzystwie pieczarek i suszonych pomidorów. Gulasz możemy serwować z dowolnymi dodatkami - kaszami, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pierś z indyka

    400 gramów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • pieczarki

    5 sztuk
  • pomidory suszone

    10 sztuk
  • czosnek

    1 ząbek
  • bulion drobiowy

    1,5 szklanki
  • śmietana

    0,5 szklanki
  • świeża natka pietruszki

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie oprószamy je delikatnie mąką. Kawałki indyka smażymy na maśle klarowanym i przekładamy je do garnka.

KROK 2. Na patelni rozpuszczamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy odparujemy wodę z pieczarek, przekładamy zawartość patelni do garnka z indykiem, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.

KROK 3. Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Następnie kroimy je w paski i dodajemy do garnka pod koniec duszenia. Śmietanę mieszamy z łyżeczką mąki pszennej i ziemniaczanej, hartujemy odrobiną bulionu, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Życzę smacznego! :)

Futka
Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat