Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami
KROK 1. Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie oprószamy je delikatnie mąką. Kawałki indyka smażymy na maśle klarowanym i przekładamy je do garnka.
KROK 2. Na patelni rozpuszczamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy odparujemy wodę z pieczarek, przekładamy zawartość patelni do garnka z indykiem, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.
KROK 3. Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Następnie kroimy je w paski i dodajemy do garnka pod koniec duszenia. Śmietanę mieszamy z łyżeczką mąki pszennej i ziemniaczanej, hartujemy odrobiną bulionu, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego! :)