Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Gulasz z indyka i cukinii

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso gulaszowe z indyka
800 g
cukinia
1 szt.
papryka czerwona
1 szt.
marchewka
2 szt.
seler
1 szt. (mały)
pomidor
1 szt. (duży)
cebula biała
1 szt.
ząbki czosnku
3 szt.

Przyprawy

Ziele angielskie całe Prymat
4 szt.
Sklep Prymat
majeranek
1 łyżka
Sklep Prymat
kolendra mielona
1 łyżka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżka (opcjonalnie)
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
chili
1/2 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka
sól do smaku
Sklep Prymat

dodatkowo

olej do smażenia
kasza pęczak
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z indyka i cukinii

gulasz:
Kawałki indyka oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałeczki.
Cukinię umyć, odciąć ogonek, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałeczki o grubości 0,5 cm.
Marchewkę i selera obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do cukinii.
Pomidora umyć, wyciąć pozostałość po ogonku i bardzo drobno pokroić.
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
Tłuszcz rozgrzać w garnku o grubym dnie, dodać cebulę i czosnek, lekko podsmażyć.
Następnie dodać mięso z indyka i ziele angielskie, wymieszać i smażyć około 5 minut.
Mięso podlać 0,5 litra gorącej wody lub bulionu warzywnego, dodać marchewkę i selera, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut.
W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, chili i czosnek niedźwiedzi.
Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać cukinię i pomidory oraz mieloną paprykę, wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Następnie dodać paprykę i pieprz, jeśli w garnku jest dużo płynu to gotować bez przykrycia, w innym przypadku przykryć i dusić jeszcze około 5 minut.
Przyprawić solą i sprawdzić, czy indyk i wszystkie warzywa są odpowiednio miękkie. Nie przedłużać zbytnio czasu gotowania, gdyż indyk i warzywa będą za bardzo rozgotowane.
Kasza pęczak:
Zagotować 3 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli, dodać pęczak i gotować od chwili powtórnego zagotowania 20 minut. Gotować pod przykryciem, pilnując by nie wykipiał.
Po ugotowaniu odstawić pod przykryciem na około 8 - 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 07.10.2016 12:42
Super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak