Gulasz z indyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    400 g (filety)
  • cebula

    1 szt
  • olej

    3 łyżki
  • bulion drobiowy

    300 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mąka

    1 łyżka
  • woda zimna

    100 ml
  • kasza gryczana

    100 g
  • jajko

    2 szt
  • szczypiorek

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i dusimy pod przykryciem 15 min.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, zagęszczamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Układamy na talerzu, formując w środku dołek, w które wbijamy jajko. Kaszę polewamy sosem z mięsem. Całość zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 28.12.2016 15:14
mniam mniam,zjadłabym
Ada-Gaba 28.12.2016 14:17
przepyszny obiad
jagoda5913 28.12.2016 14:08
ciekawie podane
Ola1984 28.12.2016 13:07
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
Ania321 28.12.2016 12:37
apetyczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat