Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z fasolką szparagową

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 3 szt
ząbek czosnku 3 szt
wołowina 1 kg
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
oliwa
mąka 2 łyżki
bulion warzywny 1 l
pomidory krojone z puszki 1 puszka
fasolka szparagowa 0,5-1 l
papryka czerwona 1 szt
cukinia 1 szt
kukurydza w puszce 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z fasolką szparagową

Kroki postępowania

1
Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak żeby smak mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładamy kilka listków laurowych i parę kulek ziela angielskiego. Ja wkładam je do małych woreczków z organzy. Dzięki temu łatwo je wyciągnąć i nikt przez przypadek nie natrafi na kulkę ziela ;) Mięso oprószamy niewielka ilością mąki.
Krok 1 - Gulasz z fasolką szparagową foto
2
Całość podlewamy połową bulionu oraz dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 50-60 minut.
Krok 2 - Gulasz z fasolką szparagową foto
3
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie połowę. Czerwona paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Do mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę i cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami, które używaliśmy wcześniej. Serwujemy z kaszą gryczana lub kluseczkami
Krok 3 - Gulasz z fasolką szparagową foto
4
Do mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę i cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami, które używaliśmy wcześniej. Serwujemy z kaszą gryczana lub kluseczkami
Krok 4 - Gulasz z fasolką szparagową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 08.07.2015 09:00
lubie taki
VioletoweKucharzenie 08.07.2015 08:19
ale pyszności:-)
halina17 07.07.2015 22:47
dobre danie
bogusia 82 07.07.2015 22:12
Smaczne i pożywne danie:)
w mojej kuchni 07.07.2015 21:22
smaczne danie obiadowe
irenka 07.07.2015 21:04
pyszne jedzonko
cooked 07.07.2015 18:54
coś pysznego
Anna169Hosz 07.07.2015 16:47
Coś dla mnie, już lubię ten przepis:)
brioszka 07.07.2015 15:27
mniam, pychotka! :)
Koper 07.07.2015 15:22
Sezon na fasolkę szparagową- to jest to :)
Joannasz3190 07.07.2015 14:52
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak