Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z fasolą i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 50 dag
boczek wędzony 30 dag
fasola biała 40 dag
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1 sztuka
przecier pomidorowy 1 szklanka
olej 1 łyżka
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z fasolą i warzywami

Dzień wcześniej namoczyć fasolę, a następnie ugotować na pół miękko w wodzie bez przypraw.
Mięso pokroić w większą kostkę, a marchew, seler i pietruszkę pokroić w troszkę mniejszą kostkę.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz warzywa, wszystko razem chwilkę przesmażyć do momentu zeszklenia, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć wszystko jeszcze 2-3 minuty. Do podsmażonego mięsa dodać ugotowana fasolę razem z wodą w której się gotowała ( z woda nie przesadzamy i jeśli mamy jej dużo to nie wlewamy całej). Do garnka dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę jarzynki, 1 łyżkę mielonej papryki słodkiej i szczyptę chili, przykryć i gotować do miękkości warzyw i mięsa w trakcie gotowania do garnka dodać zrumieniony na patelni boczek wcześniej pokrojony w kostkę i dodajemy go bez powstałego w trakcie smażenia tłuszczu. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru na koniec posypujemy zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 25.06.2017 21:03
smaczny obiadek
RenataZ-et 25.06.2017 20:05
lubię takie potrawy :)
MarysiaB 25.06.2017 18:42
świetne danie
Janina 25.06.2017 18:36
Smaczne danie ;))
IKrakowianka 25.06.2017 17:33
super gulasz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak